Gutenbergo biblija, Niujorko viešoji biblioteka, 2009 m.

Gutenbergo biblija, Niujorko viešoji biblioteka, 2009 m.

Biblija (lot. biblia – raštai, knygos), Šventàsis Rãštas, krikščionių ir judėjų, t. y. senovės žydų, šventų knygų rinkinys. Bibliją sudaro 73 knygos: 46 Senojo Testamento ir 27 Naujojo.



Šis palyginimas – tai Naujojo Testamento parabolė.


Evangelijos pagal Joną pirmo skyriaus faksimilė (J. Wycliffe Biblija, 1382–1395)

Evangelijos pagal Joną pirmo skyriaus faksimilė (J. Wycliffe Biblija, 1382–1395)

Parãbolė  – literatūrinio vaizdavimo būdas, alegorijos tipas. Gali būti laikoma atskiru literatūros žanru.

Parabolė kuriama išplėtojus vaizdingą palyginimą. Palyginimuose ne kiekvienas atskiras sakinys turi pamokomąją reikšmę, bet tik visuma.

Naujajame Testamente pateiktos parabolės skirstomos į aforistines, išplėstines ir naratyvines (naratyvas – tai tekstas, kuriame pateikiamas asmens pasakojimas). „Palyginimas apie talentus“ yra NT naratyvinė parabolė, kuria Jėzus (jis ir pasakoja visą istoriją) smerkia tingumą, Dievo dovanų užkasimą į žemę.


Parabolėje „Palyginimas apie talentus“ priešinamos dvi skirtingos idėjos, jos nuolat kūrinyje lyginamos tarp savęs.


Idėja, jog talentus reikia saugoti, slėpti nuo kitų ir jais nesinaudoti, priešinama idėjai, jog talentus reikia plėtoti. Visiems trims tarnams šeimininkas, prieš išvykdamas į kelionę, duoda skirtingą sumą pinigų. Šeimininkas gerai pažįsta savo tarnus, todėl duoda kiekvienam pagal sugebėjimus.

Žodis tãlentas (lot. talentum, iš graikiško talanton – svarstyklės) turi keletą prasmių: tai ir labai didelis gabumas; ir labai didelių gabumų žmogus; ir didžiausias svorio ir pinigų vienetas (Mažosios Azijos senovės valstybių, Romos imperijos piniginis vienetas). Jei talentą suprasime kaip gabumus, kuriais reikia gyvenime pasinaudoti, tuomet baimė niekur neveda. Žmonės savo mažesnius ar didesnius talentus turi panaudoti dėl to, kad kurtų, siektų pilnatvės. Taip parabolė išreiškia universalią (visuotinę) tiesą – reikia prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą.